Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Wpływ cukru na organizm

30 kwietnia 2023 wpływ cukru na organizm


Cukier pod różnymi postaciami to dla wielu osób największa przyjemność w życiu. Nikogo w końcu nie trzeba przekonywać do tego, jak smaczne są różnego rodzaju cukierniki, ciastka, czekolady czy też batoniki. Problem tylko w tym, że przyjemność ta okupiona jest ogromnym zagrożeniem dla ciała. Jaki jest konkretnie wpływ cukru na organizm i czy jest się czego bać?

Cukier a zęby

Mało kto o tym wie, lecz w zębach znajduje się jedna z najtwardszych tkanek w ludzkim organizmie. Mowa oczywiście o szkliwie, które jest tak twarde, że do leczenia zębów wymagane są specjalne wiertła z diamentową końcówką. Dlaczego szkliwo wspominane jest w kontekście cukru? Pomimo tego, że szkliwo jest tak twarde, okazuje się ono bezbronne w sytuacji jedzenie dużej ilości cukru i niezachowywania w odpowiednim stopniu higieny jamy ustnej.
Co prawda cukier nie jest bezpośrednim zagrożeniem dla zębów, lecz odżywiające się nim bakterię już jak najbardziej tak. W wyniku zachodzącej przemiany materii po spożyciu cukru bakterie wydzielają silne kwasy, które osadzają się na szkliwie. Jeśli nie zostaną one szybko usunięte, nastąpi penetracja szkliwa i powstanie próchnica.

Cukier a otyłość

Wszystkie wskaźniki jasno wskazują, że Polacy tyją. Odpowiedzialny jest za to tryb życia, duża ilość pracy, stresu i mało aktywności fizycznej, lecz przede wszystkim spowodowane jest to dietą. Nieprawidłowa dieta, w której obecne będą w dużych ilościach produkty zawierające ogromne ilości cukru, bardzo szybko doprowadzą do zaburzenia równowagi w organizmie i odkładania się tkanki tłuszczowej.
Co w największym stopniu jest za to odpowiedzialne? Jak się okazuje, nie chodzi tu wcale o ciastka, błotniki czy też czekolady, lecz o słodzone napoje. Na rynku bez trudu znaleźć można ogromny wybór słodzonych, gazowanych napojów, które pite są w bardzo dużych ilościach. Ich wpływ na zdrowie jest katastrofalny, a przede wszystkim dotyczy to negatywnego oddziaływania na wagę ciała.

Cukier a cukrzyca

Spożywanie dużej ilości cukru prowadzi do bardzo poważnych zmian chorobowych w organizmie. Oprócz rozwoju próchnicy i przybierania na wadze, jedzenie produktów o dużej zawartości cukru może wywołać również cukrzyce.
Dostarczanie każdego dnia do swojego ciała cukru, który występuje nie tylko w słodyczach, lecz także w warzywach, a przede wszystkim w owocach, przyzwyczaja organizm do niego. W efekcie tego w organizmie pojawia się ogromna ilość glukozy, która musi zostać zneutralizowana przy pomocy insuliny. Insulina wydzielana jest automatycznie po zjedzeniu posiłku, aby zrównoważyć glukozę. Jeśli jednak będzie się regularnie jadło ogromne ilości cukru, zaburzy się ten mechanizm, doprowadzając do powstania cukrzycy.

Cukier a układ krążeniowy

Nadmierne spożywanie cukru to również bardzo wysokie ryzyko nieprawidłowej pracy układu krążeniowego. Naukowcy od dawna wiążą cukier z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem, a także zawałami. Jest to więc ogromne zagrożenie, które wiązać się może nawet z ryzykiem zawału mięśnia sercowego.

Redakcja musculator.pl

Nasi redaktorzy na blogu dla mężczyzn to zespół specjalistów, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie zdrowia, sportu i diety. Każdy z naszych redaktorów jest zaangażowany w tworzenie treści, które są dostosowane do potrzeb i zainteresowań mężczyzn.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta roślinna: jak zacząć i co warto wiedzieć?
Jakie błędy dietetyczne najczęściej popełniamy?
Jakie tłuszcze są zdrowe i dlaczego warto je spożywać?

Jesteś zainteresowany reklamą?